Ledare Ekolådans veckobrev 10, 2011

EU:s gemensamma jordbrukspolitik (CAP) är ett hett tema. Kom­missionen har lagt fram ett förslag om hur den ska se ut efter 2013 och därmed öppnat för en livlig debatt. Sverige har sedan länge intagit positionen att alla subventioner och stödformer till jordbruk bör avskaffas.

Nu efterlyser en rad EU-politiker en ny hållning från Sveriges sida (se DN Debatt, 2 mars). De anser det vara dags för Sverige att vara med att förhandla om utformningen av framtidens CAP istället för att bara kräva dess avskaffande och därmed stå utanför förhandlingarna.

Det vore ett stort steg om Sverige skulle kunna bli mera aktivt i utformning av framtidens CAP. I bästa fall skulle en sådan hållning även öppna för en bredare diskussion om hur svenskt jordbruk och den svenska lands­bygden ska utvecklas i framtiden. Det är dags att lyfta fram de mervärden som ett levande hållbart jordbruk och en levande landsbygd kan ge EU och Sverige.

EU behöver en jordbrukspolitik som är rättvis, som ger möjligheter till samhällsnyttig forskning och som stödjer utvecklingen av ett hållbart ekologiskt jordbruk, såväl i Europa som i resten av världen – för miljön och klimatets skull. Det är dags att lyfta locket av den diskussionen, inte minst på grund av svensk politiks ”breda enighet” mot i princip varje form av stöd till jordbruket.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>