Verkligheten bakom bekämpningsmedlen

Bekämpningsmedel är samlingsbegreppet för en lång rad medel, främst kemiska, som används inom jordbruk, trädgårdsodling och skogsbruk. Medlen används för att bekämpa sådant som på olika sätt kan hota skördar, eller riskera att göra dem mindre.

Marknaden för den här den här typen av kemikalier är mycket stor. Sammanlagt säljs bekämpningsmedel för ca 35 miljarder dollar runtom i världen varje år.

Rester av de giftiga kemikalierna hittas i maten vi äter – det finns det all anledning att bekymra sig för. Men än mer bekymmersamma är de hälsoproblem som kemikalierna generar hos dem som producerar grödorna. Världshälsoorganisationen WHO beräknar att ca 25 miljoner lantarbetare och småbrukare världen över förgiftas av bekämpningsmedel varje år, och att ca 200 000 av dem faktiskt dör i sviterna. Föga överraskande inträffar nästan alla dessa förgiftningsfall i utvecklingsländer. Många av offren är ungdomar och barn.

I Europa och USA har vi blivit allt duktigare på att hantera de här gifterna. De värsta av dem är idag förbjudna att använda. Men många av de bekämpningsmedel som förbjudits i vår del av världen används fortfarande flitigt i utvecklingsländerna där hanteringen av dem dessutom ofta är minst sagt bristfällig. Lantarbetare och småbönder arbetar utan skyddsutrustning, förvaringen är ofta osäker, kunskapen om faran med att hantera medlen låg och gifter tillåts rinna ut i grund- och dricksvatten. På många håll i världen är farliga gifter kort sagt en permanent del av människors livsmiljö. Att många desperata småbönder på grund av sina eländiga arbetsvillkor dessutom avsiktligt tar sina liv med hjälp av dem, är ytterligare en förödande sanning.

Men det är inte bara okunniga småbönder som drabbas. På stora industrialiserade odlingar av exportgrödor som bomull, bananer, snittblommor, grönsaker och kaffe används gifterna i mycket stor omfattning, och drabbar såväl de människor som jobbar med dem, som dem som bor i närheten.

Världens tio största bekämpningsmedelsföretag står för över 90 procent av produktionen, försäljningen utgår från USA och EU-länderna. En stor del av den enorma efterfrågan bottnar i jakten på billiga produktionsmetoder för exportgrödor.

Det finns de som anser att bekämpningsmedel inte är något stort problem, att våra myndigheter har koll på vad som är farligt och vilka gränsvärden som gäller. Redan det är ett vågat påstående. Jag känner inte många människor som medvetet skulle välja att äta gift – om så någon expert skulle säga att det troligen är ofarligt.

Bekämpningsmedelsföretagen tjänar stora pengar på att sprida sina medel över världen. Medlen används för att producera grödor på ett sätt som gör dem så billiga som möjligt för oss att köpa i butik. 25 miljoner människor förgiftas och 200 000 dör på kuppen varje år. Det är inget mindre än skandal. Och något att kontra med nästa gång någon nonchalerar frågan om bekämpningsmedel.

Fotnot:

Fungicider heter det medel som bekämpar fungus eller mögel, insekticider det som används mot insekter och herbicider dem man tar till mot ogräs. Det engelska ordet för bekämpningsmedel är pesticides.

Läs mer på:

http://www.pic.int/ResourceKit/F_Brochure/FS_pesticides_LOW.pdf

http://www.naturskyddsforeningen.se/natur-och-miljo/jordbruk-och-mat/jordbrukets-miljopaverkan/bekampningsmedel/halsorisker/

http://www.pan-international.org

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>