Ledare Ekolådans veckobrev 12, 2011

Torsdagen den 10 mars var det dags för Ekolådans årliga odlarmöte. Från Skåne, Östergötland, Småland, Sörmland, Uppland och Dalarna tog sig ett tjugototal odlare till oss i Järna. Flera av dem är ”gamla rävar” som i många år hållit på med ekologisk odling. De började i en tid där gemenskapen kring de ekologiska visionerna var det som bar genom en ofta tuff vardag. Idag har de hittat sin plats inom det som gått från att vara en rörelse till att vara en stor, mångfacetterad och spretig marknad för ekologiska livsmedel.

Den vägen har inte varit, och är fortfarande inte, enkel. Att klara sig som grönsaksodlare i Sverige idag kräver stort engagemang, kreativitet och – precis som förr – mycket hårt arbete. Det räcker inte att odla fram härliga grönsaker, man måste få avkastning för dem också. Många ekologiska odlare drömde en gång i tiden om att sälja allt till dagligvaruhandeln, men efterhand som den ekologiska marknaden växte, växte också pressen på de mindre odlarna att rationalisera och effektivisera. För dem har det varit en överlevnadsfråga att få kontakt med konsumenter som uppskattar deras produkter. När man hör dem berätta inser man hur viktigt det är att så många som möjligt gör sig mödan att söka upp och handla deras fantastiska råvaror.

För oss på Ekolådan ger mötena med våra odlare en drivkraft som sporrar oss till att bli ännu bättre på att förmedla deras produkter – och kunskapen om deras verklighet.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>