Hoppingivande rapport om agroekologi

Olivier de Schutter är ”Special Rapporteur” i frågan om rätten till mat åt FN:s råd för mänskliga rättigheter (UNHRC). Den 8:e mars i år lade han fram rapporten Agro-ecology and the right to food. http://www.srfood.org/index.php/en/component/content/article/1174-report-agroecology-and-the-right-to-food

Utifrån en ingående studie av vetenskapliga rapporter har de Schutter kommit fram till att man genom agroekologiska metoder inom tio år på många håll i världen skulle kunna fördubbla livsmedelsproduktionen. Och han visar hur det kan ske på ett sätt som minskar negativ klimatpåverkan samtidigt som det motarbetar fattigdom på landsbygden. I rapporten förespråkas därför att de politiska insatserna får ett annat fokus genom att låta agroekologiska principer bli vägledande i arbetet med att säkra människors rätt till mat, samtidigt som man arbetar med klimat- och fattigdomsfrågor.

Agroekologi är såväl en vetenskaplig disciplin som ett sätt att arbete. Vetenskapligt är det ett möte mellan agronomi och ekologi där man använder sig av kunskap om ekologi för att studera, skapa och bedriva hållbara odlingssystem. Ett sådant jordbruk bygger på djupare kunskap om naturen och om att arbeta med den i odlingen, inte emot den. Det handlar om sådant som att skapa närings- och energikretslopp istället för att basera produktionen på ett stadigt flöde av ”inputs” utifrån (som handelsgödsel, växtskyddsmedel etc). Man eftersträvar att integrera växtodling och djurhållning, att utveckla en mångfald av arter och genetiska resurser som är anpassade till förutsättningarna på plats, samt att se odling som en helhet snarare än som producerande av enskilda grödor.

Enligt rapporten är agroekologi i hög grad kunskapsbaserad och bygger på teknologier utvecklade utifrån odlarnas egna erfarenheter, kunskaper och försök.

Rapporten bjuder på fantastiskt spännande och intressant läsning och är som ljuv musik för alla som vet vilka utmaningar och möjligheter som finns när det gäller att bygga en riktigt hållbar livsmedelsproduktion. Istället för ”quick fix” och stora teknologiska expertlösningar baserade på importerad kunskap och importerade ”inputs” talar man här om möjligheten för småbrukare världen runt att bygga odlingar anpassade till verkligheten. Istället för ett beroende av ändliga resurser, handelsgödselsfabriker och en hel arsenal av gifter, talar man om att på varje enskild odling verkligen lära känna naturen och dess möjligheter – och om att skapa snarare än förbruka resurser.

Arbetet med att bygga sådana odlingar pågår på många håll i världen idag utan att det blir några stora rubriker av det. Det handlar nämligen om ett långsiktigt och ofta långdraget arbete i verkligheten, och inte om snabba lösningar skapade vid skrivbord. För att vi ska få en verklig vändning i kampen om människors rätt till mat på ett sätt som bevarar och utvecklar våra resurser på bred front, gör rapporten dock klart att det krävs att politiker och experter tänker om och att stöd lämnas där det behövs, på rätt plats, vid rätt tid och på rätt sätt.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

593 svar till Hoppingivande rapport om agroekologi

  1. Pelle Klouman skriver:

    Det var väldigt upplyftande att höra! ser fram emot att se fler positiva alternativ lyftas fram.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>