Närodlat ja! Och självklart ekologiskt odlat!

Den 7 september publicerade DN en helsidesartikel kring det växande intresset för närodlad mat. Det är goda nyheter även om det bör poängteras att det ännu handlar om en extremt liten del av svensk livsmedels produktion och handel. Men det faktum att de överhuvudtaget ökar är naturligtvis lika glädjande som viktigt. En utökad lokal och regional livsmedelsproduktion hör definitivt till det vi måste jobba för. Personligen är jag glad för varje initiativ som tas i den riktningen.

Men det bekymrar mig att närodlat allt oftare nämns som ett alternativ eller rent av sägs stå i motsättning till ekologisk odlat. Inte ens DN undgår att falla i fällan. ”Trenden har tydligt svängt från ekologiskt till närodlat. Men vad är viktigast när du väljer vilken mat du ska köpa?” Frågan är tänkt att locka till deltagande i den nätdiskussion som tidningen i anslutning till sagda artikel bjuder in till.

I DN artikeln förklarar en representant för jordbruksverket att utvecklingen av och intresset för närodlat till stor del har sina rötter i den ekologiska odlingen ”även om långt ifrån allt närodlat är ekologiskt”. Jordbruksverket tror även ”att trenden har sitt ursprung i klimatdebatten”. Förutom ekologisk produktion tillkom då även frågan om hur långt maten färdas.” Detta bekräftas enligt DN av att merparten (67 % enligt en undersökning gjort av Handelns Utredningsinstitut) handlar närodlat av miljöhänsyn.

Ser man bara på transporternas påverkan på miljö och klimat är det lätt att dra slutsatsen att det måste generellt vara bättre att handla närodlad mat även om den är konventionellt odlat. Men det finns stora luckor i det resonemanget. Det många välvilliga konsumenter inte tycks veta – och ingen beskyller dem för det – är att konventionell odling, den må vara när- eller fjärrproducerad, inte bara är beroende av utan bygger just på en storskalig import av konstgödsel, kemiska växtskyddsmedel och djurfoder.

Den största skillnaden mellan ekologisk och konventionell odling är just detta. Ekologisk odling bygger nämligen på att så mycket som möjligt av resurserna som används för att odla maten härstammar från den egna gården och dess omedelbara närhet.

Så varifrån kommer de då, de kemiska medel som används inom den konventionella odlingen? Kommer de från närområdet? Kommer de ens från Sverige? Och är det överhuvudtaget förnybara resurser vi talar om? Svaret på samtliga dessa frågor är självklart nej.

Att tillverka konstgödsel är en komplex process. Den bygger på tillgång till en rad ändliga naturresurser (exempelvis naturgas och mineralisk fosfor). Tillverkning av de olika ämnen och blandning av dessa sker i stora fabriksanläggningar helst på platser där kostnaderna är låga och där det finns tillgång till naturresurserna. Detta innebär att hela processen från utvinningen av naturresurserna till böndernas åkrar kräver ett mycket omfattande och långväga transport och distributionssystem. Så långt innan konstgödseln överhuvudtaget hamnat på våra svenska åkrar, har enorma mängder energi brukats och påfrestningarna på miljön varit mycket stora.

Inte heller är de olika kemiska bekämpningsmedlen som används i konventionell odling framställda i Sverige, och definitivt inte runt knuten! Även dessa har en lång process och en lång väg bakom sig.

Det går inte att tala om detta ämne utan att dessutom nämna att konventionell djurhållning idag är starkt beroende av en enorm import av olika kraftfoder från exempelvis Sydamerika (soja bl a).

Så frågan är om det verkligen är rättvisande att kalla råvaror som odlats under förutsättningar som bygger på en omfattande import av gödsel, växtskyddsmedel och foder, för närodlade?

Det är inte lätt att som konsument hänga med och vara påläst om alla led i vår komplexa livsmedelsproduktion. Desto viktigare då att de som skriver om det sätter sig in i ämnet och synar leden åt dem. Att många av dem som väljer närodlat av miljöskäl inte har kunskap om hur produktion och distribution av konstgödsel som används också i det konventionellt närodlade går till, är inget de ska beskyllas för. Men definitivt upplysas om.

Att ställa närodlat mot ekologiskt odling är inte konstruktivt. Självklart bör mera av maten vi äter vara odlat i närområdet. Och lika självklart borde det vara att den maten ska ha odlats utan mängder av konstgjorda medel som inte sällan transporterats från andra sidan jordklotet.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

3 svar till Närodlat ja! Och självklart ekologiskt odlat!

  1. Bra skrivet! Och det lustiga är att jag också skrev en text om precis detta, men mera på betoning att ingen faktiskt vet vad närodlat är. http://www.hungryandangry.se/2011/09/narodlat-och-det-rosa-fluffet/

  2. You can do more research and look for other the opportunity to earn more money inside the foreign exchange trading market.

    The robots are outfitted to create just about all complex statistical calculations to
    discover the best opportunities. A typical swing trade, will last
    for around a day to your week and if you hit just the
    best set ups, it is simple to make triple digit gains but you should
    be selective.

  3. For options whose strikes are more detailed the actual price, everything is a little more interesting.
    Lets say we see the cost of ABC Holding is $67 on May
    1st along with the premium (cost) is $3. Once you are making the decision to get
    some good FX software, you need to test that out in a
    demo account.

Lämna ett svar till Ann-Helen Meyer von Bremen Avbryt svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>