Alarmerande om matlarm

För några veckor sedan rapporterade medierna om att spår av det cancerfram­kallande mögelgiftet aflatoxin hittats i barnmatsprodukter från Semper. Det utvecklades till en mindre skandal som mest kom att handla om huruvida Semper informerat sina kunder på rätt sätt i ärendet. Men svt:s Rapport ville ta temat vidare. Produkterna som visat sig innehålla aflatoxin var kravmärkta, alltså ekologiska. Att aflatoxin i första hand bildas genom felaktig hantering och förvaring av livsmedlen framkom visserligen också i reportaget, men Rapport verkade ändå vilja få det till att det var odlingssättet som var boven i dramat. Man påstod helt enkelt att om man använder bekämpningsmedel blir risken för mögelgifter lägre. Att bekämpningsmedel inte används inom det ekologiska, skulle alltså utgöra en ökad risk, gick resonemanget. Denna linje följdes vidare med hjälp av citat som tillskrevs den intervjuade Lilianne Abrahamsson-Zetterberg, toxikolog på Livsmedels­verket. Höjdpunkten när det gällde att krångla till det var när hon sa: ”När det gäller mängden av gifter i maten, är det ingen skillnad”. (Se www.svt.se/2.22620/1.259598 /det_ska_inte_vara_nagon_skillnad).

Aflatoxin är ett mögelgift som uppstår vid felaktig lagring och hantering. Det finns inget som tyder på att det skulle finnas mer aflatoxin i ekologiska produkter än i konventionella. Där­emot finns det flera studier som visar det motsatta, att exempelvis konventionellt producerad mjölk och spannmål innehåller mer aflatoxin. Men frågan är för viktig för att man ska kunna lita till påståenden. Alla riskprodukter ska naturligtvis kontrolleras, alldeles oavsett odlingssätt.

Och faktum är att det finns stora skillnader när det gäller mängden gift i mat generellt. Läs gärna Livs­medels­verkets egna undersökningar på www.slv.se. Exempelvis rapporten från 2008.01.09 med rubriken Ekologisk frukt och grönt oftast fritt från bekämp­ningsmedel. Eller inledningen av Års­rapport bekämpningsmedelsrester del 1, 2007. Det räcker för att konstatera att halten av gifter i maten är extremt mycket lägre (ja, närmast obefintlig) i ekologiska frukter och grönsaker än i konventionellt odlade. I rapporterna behandlas även frågor kring hur mycket giftrester barn får i sig via olika typer av mat. Man konstaterar också att det ännu saknas metoder för att bedöma effekterna när flera bekämpningsmedel återfinns i en och samma produkt (något som är mycket vanligt), och att detta är ett stort problem.

Journalister är ofta dåligt pålästa i frågor rörande odling, i synnerhet eko­logisk. Att på detta sätt använda föräldrars berättigade oro kring aflatoxin i maten, för att hänga ut det ekologiska är närmast oansvarigt. Att ge föräldrar intrycket att det skulle vara bättre för deras barn att utsättas för möjligheten att få i sig en lång rad gifter, för att eventuellt minska risken att få i sig afla­toxin, är inget annat än upprörande.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>