Ledare Ekolådans veckobrev 8, 2012

För ett par veckor sedan var jag åter på besök hos ”våra” banan-, kaffe-, mango- och ingefärsodlare i Dominikanska Republiken. Under en del av besöket hade jag med mig en grupp från ett ledande dagligvaruhandelsföretag som sedan många år tillbaka köper produkter, främst bananer, från dessa odlare. De söker en bättre förståelse för småböndernas situation och hur handeln faktiskt påverkar livet för dem och deras familjer.

Vi besökte många odlingar och byar och satt i flera möten med de kooperativ som småbönderna tillhör. Och vi fick en hel del positiv information om hur livet för dem i många stycken förbättrats tack vare den ekologiska odlingen, genom organiseringen i kooperativ och den rättvisa handeln.

Men vi blev också gång på gång påminda om hur utsatta dessa människor är – och hur små marginaler de har. I takt med att vi i Europa vill betala allt mindre för maten, krymper marginalerna ännu mer. I Dominikanska Republiken har man under en tid haft problem med sigatoka, ett mögel som angriper bananer. Detta har lett till stora skördeförluster. Vi frågade hur bönderna hanterat situationen med inkomstbortfall och annat. Vid ett av mötena reste sig en bonde och sade att diskussionen var intressant men att det för de flesta helt enkelt innebar att de och deras familjer fick äta mindre och mer sällan. Alla nickade och det blev mycket tyst en stund.

När vi här hemma diskuterar matpriser kan det vara på sin plats att minnas att det vi inte har lust att betala, istället betalas av någon annan, längre ner i kedjan.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>