Ledare Ekolådans veckobrev 11, 2012

Den 7 mars berättade Ekonyheterna att svenskarna har slagit ett nytt rekord. Under 2011 åt vi i snitt 86 kilo kött per person, vilket motsvarar 236 gram per dag. Och en allt större andel av det importeras. Enligt SCB och Jordbruksverket var 35,6% av grisköttet, 51,2% av nötköttet och 39,0% av fågelköttet importerat. I nyhetsinslaget framkom att det är priset som styr vårt val mot importerat kött, att svensk kött helt enkelt inte kan konkurrera med pris.

Parallellt med den ökade köttimporten visar Jordbruksverkets statistik på en fortsatt minskning av antalet svenska djurbönder. Exempelvis har antalet företag som håller svin sedan 1990 minskat med hela 88%.

Många menar att konkurrensen är orättvis då de utländska producenterna inte har samma höga miljö- och djurskyddskrav på sig och i och med det kan leverera billigare kött. Detta används ibland som argument för att vi ska släppa lite på reglerna i Sverige, så att köttet kan bli billigare. Men det kan inte vara rätt väg – djurskyddet måste snarare stärkas ännu mer. Få står oberörda inför de återkommande rapporter som berättar om djur som far illa inom köttindustrin.

Industriell köttproduktion, förutsättningen för dagens billiga kött, medför på många håll ett enormt lidande för djuren, negativa miljöeffekter och ett stort resursslöseri.

Vi betalar med andra ord ett mycket högt pris för vårt billiga kött. Men, när industrin ligger gömd ute på landet, eller ännu hellre, i andra länder – ser vi det inte. Så länge det är på det viset kommer de som vill producera kött på ett bra sätt, inte att kunna konkurrera med övriga aktörer. Det är dags att börja betala vad köttet verkligen kostar.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>