Ledare Ekolådans veckobrev 12, 2012

SVT:s Aktuellt visade den 13 mars ett inslag om svenskt bistånd i Zambia. Inslaget följdes av en intervju med biståndsminister Gunilla Carlsson.

Exemplet som togs upp handlade om hur svenskt bistånd subventionerar ett privat företags försäljning av kemiska bekämpningsmedel till människor på den zambiska landsbygden. Företagets vinst hade ökat, men det framgick tydligt att inga kunskaper om de hälsorisker som är förenade med användandet av medlen förmedlats, liksom inte heller vilken påverkan de har på miljön.

Enligt WHO:s beräkningar förgiftas ca 25 miljoner lantarbetare och småbrukare världen över av bekämpningsmedel varje år, av dem dör ca 200 000 i sviterna. Vi vet att grödor och grundvatten förorenas av dessa kemikalier. Vi känner också till de höga kostnader och det ökade beroende småbönder dras in i på grund av dessa bekämpningsmedel, i en ändlös spiral av lån till medlen, återbetalning, nya lån och så vidare, vilket i sin tur gör dem än mer beroende av odlingsmetoder som just bygger på kemikalier.

Afrika behöver ett nytt jordbruk. Ett som utgår från småbönders verklighet och resurser. Ett jordbruk som bygger på kunskap, samarbete och entreprenörsanda. Att subventionera försäljning av kemikalier till småbrukare är helt fel väg att gå. Och biståndsministerns argument att även vi i Sverige behövt det för att nå välstånd, är minst sagt beklämmande.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>