Sverige är just nu fullt av dignande fruktträd. Då borde det väl gå att köpa lokalt. Varför ligger det inte svenskt frukt i Ekolådan?

Vi söker våra leverantörer bland dem som odlar frukt ekologiskt. Alltså dem som avstår från handelsgödsel och kemikalier. Som är ekologiskt certifierade. Det är stor brist på ekologisk frukt i Sverige. Normalt har vi ganska bra koll på vad som finns tillgängligt, men vi är också beroende av att odlare ringer och erbjuder oss sin frukt. Vi får i princip aldrig sådana erbjudanden. Däremot är det väldigt många som gärna vill köpa ekologisk frukt. Men vi kan självklart inte köpa frukt från huvudaktörerna inom svensk yrkesfruktodling, eftersom de använder sig av handelsgödsel och kemikalier.

Vi är beroende av att frukten håller en ganska hög yttre kvalitet. Det betyder i princip att frukterna ska vara jämna och utan några skador eller fläckar. Detta är en fråga i sig. Personligen tycker jag att kraven på yttre kvalitet idag är alldeles för höga. Jag tillhör dem som minns när de accepterades, men dagens konsumenter ratar äpplen med fläckar. Detta innebär att i princip all frukt som hänger på gamla träd i svenska trädgårdar idag, inte går att sälja. Kvalitetskraven för också med sig krav på bra utrustning, lager och transporter för att frukten ska hålla från träden till butiken eller hemmet.

Frågan om vem som tar hand om alla äpplen i våra trädgårdar idag men som inte uppfyller kvalitetskraven för att kunna säljas, är viktig. Det är en stor resurs som i alldeles för stor utsträckning går till spillo. Men tyvärr inget vi på Ekolådan kan göra särskild mycket åt. Det handlar om att ta hand om dessa äpplen så snabbt och så lokalt som möjligt. Det finns en hel del små musterier som i första hand mustar åt privatpersoner. En del privatfrukt säljs också på marknader och en del till grannar. Då och då ser jag annonser där äpplen skänks bort….

Sedan vi övertagit ansvaret för Ekofruktsodlingen i Hallstahammar är vi själva odlare. Målsättningen var att rädda odlingen och se till att åtminstone ha svensk ekologisk frukt att erbjuda våra egna kunder. Men den odlingen är alldeles för liten för att kunna möta efterfrågan på ekologisk frukt. Avkastningen från träd som växer så långt norrut och utan handelsgödsel med mera, är inte jättehög och även vi drabbas av höga kvalitetskrav (vilket innebär att väldigt mycket frukt blir must).

Om vi ska få mer lokalt odlad ekologisk frukt på marknaden behövs påtryckningar från konsumenterna. Det behövs konsumenter som är beredda att betala, ibland avsevärt mycket mer, för denna frukt än för den importerade (eller den konventionellt odlade från södra Sverige för den delen). Det behövs konsumenter som då och då är villiga att också handla lite fläckiga eller ojämna frukter.

Tills dess att det finns tillräckligt med svensk ekologisk frukt är vi på Ekolådan otroligt glada för de kontakter vi har med duktiga och engagerade ekologiska odlare på annat håll i Europa.

Alla som har certifierad ekologisk frukt är välkomna att höra av sig till oss. Alla som behöver hjälp med certifiering eller som vill odla i framtiden är välkomna att höra av sig. Det är verkligen dags!

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>