Ledare Ekolådans veckobrev 38, 2012

Förr i tiden var tillgången till mat från närområdet en avgörande fråga. Efter andra världskriget då människor hade matbrist och svält i färskt minne, ansågs det viktigt att säkra en fungerande mat-produktion. Men minnena har bleknat. Globalisering och långväga import av billig olja är sedan länge vår vardag.

Så har odling och matproduktion blivit något alltmer avlägset och abstrakt för de flesta. Maten ska helt enkelt bara finnas där. Och den ska vara billig. Låga priser, osäkerhet och risk-tag-ande har under årtionden bidragit till nedgången för svensk grönsaksodling.

Riskminimering och trygghet var ledorden när Ekolådan startades. Vi ville att konsumenterna skulle få veta mer om odlarna och deras villkor, och känna att de var ”deras” odlare. Genom att själva bestämma innehållet i lådorna ville vi bättre kunna säsongsanpassa innehållet och kunna lova odlarna att köpa en viss mängd av vissa produkter vid en viss tid. Vi hoppades det skulle bidra till att inspirera fler att börja odla.

Det händer en hel del i landet nu. Allt fler människor är intresserade av att få tillgång till mat från sitt närområde, ”närodlat” har blivit ett begrepp. Bondens marknad, gårdsförsäljning, lokala distributionssystem och enskilda butiker som poppar upp lite här och var. Det är mycket glädjande, men än så länge sker allt i mycket liten skala.

Nu gäller det att människors önskan om ”riktig” mat från närområdet tas på allvar – inom politiken och inom handeln. Vi måste diskutera hur vi kan ge fler människor möjlighet att odla utan att vara beroende av en massiv import av konstgödsel, och utan att utsättas för en konstant prispress från lågprisimporten. Detta är en av förutsättningarna för en trygg framtida matförsörjning.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>