Ledare Ekolådans veckobrev 44

Här hemma diskuterar vi etanolens för- och nackdelar. Det sägs att den kanske inte är den bästa lösningen för framtiden men att den behövs nu. Det sägs att vi inte får fastna vid etanol utan måste forska vidare kring bättre lösningar.

Men hur många av oss anar eller förstår att den globala energikartan ritas om just nu? Hur många vet hur fort utvecklingen kring etanolen går?

På många håll i världen där man har bra förutsättningar för att odla de grödor som används till etanol har den blivit en fast etablerad faktor inom jordbruk och ekonomi. Jag kunde själv konstatera det vid ett besök i provinsen Piura i norra Peru för ett par veckor sedan. Där finns ett närmast oändligt ökenlandskap som stiger från Stilla Havs-kusten upp mot förlöparna till Anderna. Den bryts här och där av gröna dalar som följer flodernas vindlande väg ner från bergen. Här finns de bästa förutsättningarna i världen för odling av socker, det är just här man får de allra rikaste skördarna. Här är det en sockerboom just nu, och motorn i den stavas etanol. En del av skörden går idag till den inhemska etanol-marknaden men ryggraden består av den omfattande exporten till bl a Sverige.

På kort sikt ser man bara fördelar; jobb i odlingarna och fabrikerna samt exportintäkter. Stora investeringar görs i jättelika bevattnings-, odlings och fabriksprojekt som har vatten från Chirafloden som utgångspunkt.

Piura är bara ett av många områden i världen där etanolboomen snart är ett faktum. Hur diskussionen om etanol nu än utvecklas, och helt oberoende av all forskning kring andra drivmedel, är det bara att konstatera att etanolen är här för att stanna. För Piuras del och för oss alla, är det bara att hoppas att den snabba väg vi valt också är den rätta.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>