Ledare Ekolådans veckobrev 46

Torsdag i förra veckan var det åter dags för Ekolådans årliga odlarmöte. Det är en mycket viktig dag för oss då vi får tillfälle att samtala med och lyssna på våra odlare. För det är förstås just hos dem allt börjar. Ekolådans utgångspunkt är att våra kunder ska få så bra ekologiska livsmedel som möjligt – och att det görs på ett sätt som stödjer ekologiska odlare i deras arbete.

En av de största och viktigaste utmaningarna för oss är kvalitet. Kvalitet omfattar många olika aspekter och kriterierna förändras löpande och beroende på vem man pratar med. Det handlar om sådant som smak, doft, fräschör, utseende, hållbarhet och att råvarorna är fria från kemikalier.

Under senare år har man kunnat konstatera att kraven på råvarornas utseende ökat markant. Frukter och grönsaker med fläckar och annat som tidigare accepterades som naturligt, ratas ofta idag. På Ekolådan har vi ännu inte upplevt detta som ett stort bekymmer men ser att det skulle kunna bli till ett problem även för oss om utvecklingen mot fläckfrihet fortsätter. Risken är att allt fler varor måste sorteras bort och, i vissa fall, att svinnet ökar.

Det är självklart att odlarna vill kunna sälja så mycket som möjligt av sina råvaror, i vårt uppdrag ingår också att arbeta för det. Samtidigt är det den som köper produkten som slutligen bestämmer vad kvalitet är. Balansen mellan dessa två punkter kräver ett löpande samtal och god kunskap om varandras tankar och förutsättningar.

Vi gick alla från mötet mycket medvetna om hur viktig en levande dialog är när det gäller att bestämma och hålla hög kvalitet.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>